Feed on
Posts
Comments

Polvorón on puolimakea muromainen keksi Philippiineiltä. Tähän keksiin ei tarvita kuin neljä raaka-ainetta, jauhoja, sokeria, riisihiutaleita ja voita. Polvorón tulee Espanjan kielen sanasta polvo, jauhe tai pöly. Tagalogin kielellä pulburón ja Cebuanon kielellä polboron. Ohje on erittäin helppo ja valmistusaikakin on vain noin tunnin. Voikohan näitä kutsua kekseiksi, näitä kun ei paisteta vaan puristetaan muotilla pastilleiksi tai tableteiksi. Maultaan nämä muistuttavat lähinnä Suomalaisia Herrasväen Pikkuleipiä. Tässä reseptissä jauhot ja riisihiutaleet paahdetaan, joka antaa erittäin ihanan aromin Polvoróniin.

Polvorón murokeksi Philippiineiltä

Polvorón murokeksi Philippiineiltä

Polvorón murokeksi resepti

Raaka-aineet:

1 cup (2,5 dl) vehnäjauhoja
1 1/2 cup (3,75 dl) maitojauhetta
1/2 cup (1,25 dl) sokeria (mieluiten erittäin hienoa)
1 cup (2,5 dl) sulatettua voita
(1/4 tl suolaa, jos käytät suolatonta voita)
1/4 cup (0,25 dl) riisihiutaleita (philippiiniläiset kutsuvat sitä “pinipig”:ksi)
(1 tl vaniljasokeria maun mukaan)

Polvorónien valmistus:

1. Paahda vehnäjauhoja kuivassa (ilman rasvaa) paistinpannussa tai wokissa miedolla lämmöllä, jotteivät jauhot pala, kunnes jauhot tulevat hieman ruskehtaviksi. (noin 20-30 minuuttia). Sekoita jatkuvasti, varo polttamasta jauhoja. Siirrä paahdetut jauhot taikinakulhoon.

2. Paahda riisihiutaleita samoin kuin jauhoja miedolla lämmöllä kunnes hieman ruskehtavia noin 15 minuuttia. Siirrä paahtuneet riisihiutaleet kippoon ja pyöräytä sauvasekoittimella muutama kierros, kunnes karkeahkoa jauhetta.

3. Sekoita maitojauhe, sokeri, vanilja, paahdettu riisihiutale jauhe ja paahdetut jauhot keskenään taikinakulhossa. Lisää viimeksi sulatettu voi (ja suola, jos käytät suolatonta voita). Seos näyttää murumaiselta.

4. Painele Polvorón murotaikina pieniin silikoni muotteihin, itse käytän Ikean jääpalamuottia. Laita jääkaappiin viilenemään ja kovenemaan puoleksi tunniksi ennenkuin irrotat murokeksit muotista varovasti.

5. Kääri sellofaaniin tai ohueen voipaperiin. Polvorónit säilyvät jääkaapissa muutaman viikon…hmmm, siis jos et malta olla syömättä…..

Polvorón valmistus, muottivaihtoehtoja taustalla

Polvorón valmistus, muottivaihtoehtoja taustalla

Oikeaoppisesti näitä tehtäisiin Polvorón muotilla, jolloin tietysti pitää kokeilla onko taikina sopivan kiinteää, jos muotilla on vaikea puristaa “tabletteja” voi taikinaan lisätä voita. Varmista että voit irrottaa keksi tabletin ilman että se murenee. Lue lisää Polvoróista

Polvorón muotiksi sopii Ikean jääpala muotti

Polvorón muotiksi sopii Ikean jääpala muotti

Inspiraation näiden keksien tekemiseen sain ihanalta philippiiniläiseltä kälyltäni, Mae:ltä. Hän toi näitä pikku tabletteja tuliaisiksi Philippiineiltä, ja kuinka ollakaan huomasin että näitähän saa meidän lähikaupastakin täältä Dubaista. Suomessa en ole vielä löytänyt Polvoróneja, joten miksipä et sinäkin kokeilisi tehdä näitä helppoja herkkuja kotikeittiössä. Jotain uutta sen seitsemän sortin pöytään. Tai joulun aikaan erilaiseksi ruokalahjaksi ystävän glögijuhliin. Nauti! Tamasahin!

Söpöt pikku Polvorón sydämet

Söpöt pikku Polvorón sydämet

Cooksnaps

4 Responses to “Amatöörikokki | Polvorón – filippiiniläinen paistamaton murokeksi”

 1. nami-hiiri says:

  Sinulla on kyllä ihania erikoisia herkkuja!
  Pian on aikaa ja illat hiljaisia äänekkäästi kuorsaavan ja toisinaan unissa haukahtelevan ‘kaverin ‘ kanssa, niin ehdin lueskella blogiasi tarkemmin.

  • minnah says:

   Kiitos Nami-Hiiri visiitistä. Blogini onkin ollut tässä kahden vuoden talviunilla. Hieman paremmin ajatus virtaa englanniksi blogissani http://www.nakedplateblog.com. Olen innostunut leipomaan enemmän kun löysin Salainen Leivonta Ystävä blogin ja Leivontafoorumi blogin. Hienoja suomalaisia blogeja ja ennenkaikkea hyviä leivonta ideoita.
   -Minna-

 2. SLY25 emo says:

  Nämä näyttävät sen verran mielenkiintoisilta ja makoisilta,että täytynee kokeilla :) Käykö näihin “tavalliset” riisihiutaleet (http://www.myllynparas.fi/suomi/tuotteet/hiutaleet_ja_leseet/riisihiutale/) vai pitääkö olla jotain erikoista hiutaletta…?

  • minnah says:

   Kiitos visiitistä :-) SLY25 emo. Näihin voi käyttää tavallisia riisihiutaleita, vaikkapa noita Myllyn Paras merkkisiä, itse paahtaisin niitä hivenen kuivalla paistinpannulla, siis ilman mitään rasvoja. Antaa kivan aromin riisille.
   -Minna-

Leave a Reply