Feed on
Posts
Comments

Täällä Lähi-idässä aletaan vaimistautua Ramadanin viettoon. Tänä vuonna Ramadan on Elokuussa. Ramadan kuukausi on vuoden tärkein aika muslimeille, silloin paastotaan auringon noususta auringon laskuun. Paastoaminen tarkoittaa myös muista nautinnoista, kuin syömisestä ja juomisesta, kieltäytymistä.

Dubaissa on julkinen syöminen ja juominen kielletty Ramadanina, joten monet ravintolat avaavat ovensa vasta siinä seitsemän aikaan illalla ja tarjoavat upeita ”Aamiaisia” eli Iftar buffee pöytiä. Vilkas elämä kaduilla alkaa auringon laskun aikaan ja loppuu noin kahden-kolmen aikaan aamuyöllä, jolloin tarjotaan sohour-ateria, joka nautitaan ennen auringon nousua.
Ramadaniin kuuluvat monenlaiset ihanat ruokaherkut, niinkuin kaikkiin tärkeisiin juhliin tai juhlanaikoihin.

Minun suosikki leivonnainen on pikkuleipä, nimeltään Ma’amoul tai Mamool ( معمول‎ ). Monissa kodeissa näitä pikkuleipiä syödään ympäri vuoden, mutta erityisesti Mamooleja leivotaan Ramadanin aikaan. Parhaita nämä pikkuleivät ovat itseleivottuina, ja tällä resepetillä onnistut varmasti, vaikkei leivonta muuten olisi baravuuri alaasi. Respetin leikkasin paikallisesta sanomalehden viikkoliitteestä 4 vuotta sitten.
Pääraaka-aineet ovat mannasuurimot (semolina), jauhot ja voi, sekä täytteenä taatelimassa. Täytteeksi käy myos erilaiset pähkinät rouhittuna ja sekoitettuna sokerin kanssa.

Ma’amoul –taateli pikkuleipä
2,5 dl (185g) mannasuurimoita (semolina, katso viesti alla)
2,5 dl (150g) jauhoja
(2 rkl maitojauhetta, ei pakollinen)
2 rkl sokeria
1/4 tl leivinjauhetta
125g voita

n. 2,5 dl (160g) kivettömiä taateleita, hienoksi pilkottuna
2 rkl vettä
2 rkl voita
Pölysokeria koristeluun

Ohje:

1. Yhdistä mannasuurimot, jauhot, sokeri, maitojauhe ja leivinjauhe kulhossa ja sekoita mukaan 125 g hyvin pehmeää voita sileäksi taikinaksi. Pyöritä taikina palloksi, peitä muovikelmulla ja pidä jääkaapissa mieluiten yön yli.

2. Yhdistä taatelit, vesi ja 2 rkl pehmeää voita kattilassa ja keitä sekoittaen noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä kunnes taatelit pehmenevät. Anna seoksen jäähtyä.

3. Lämmitä uuni 180°C. Lusikoi taikinaa noin 1 ½ ruokalusikallista taikina-muotteihin. (katso viesti alla). Painele taikina sormilla muottiin ja jätä keskelle kuoppa taatelimassalle. Lusikoi taatelimassaa taikinan keskelle muottiin ja sulje taikinalla. Irrota muotista ja aseta leivinpaperilla vuoratulle pellille.

4. Paista noin 10 minuuttia tai kunnes kullanruskeita. Anna pikkuleipien jäähtyä ja sihtaa päälle pölysokeria koristeeksi.

Huom.
Mannasuurimot tehdää erottamalla jauhatuksen yhteydessä karkeat vehnän ydinrakeet mannaryyneiksi. Suomessa mannaryyneja tai mannasuurimoita saa vain yhdellä karheudella, mutta semolina jauhoja (tehty durum vehnästä), jota alkuperäisessä reseptissä käyteään voi ostaa kolmea eri karheutta. Itse käytin keskikarheita semolina jauhoja.

Erityinen Ma’amoul pikkuleipä muotti voidaan korvata vaikkapa mini muffinssi muotilla, joita saa hyvin varustetuista keittiötarvike kaupoista tai supermarketeista. Nämä leipomukset eivät välttämättä muottia tarvitse, pyöraytä takinasta pallo, paina peukalolla kuoppa keskelle, täytä taatelimassalla ja peitä taatelimassa taikinalla. Voit muokata palleroista haluamasi muotoisia pikkuleipiä.

Ramadan Karim!

Cooksnaps

Leave a Reply