Feed on
Posts
Comments

Ai mikä Zalabya? Sen toinen egyptiläinen nimi on “Lokmet el Ady” , Lokmet El Kady (لقمه القاضى), joka tarkoittaa tuomarin leipäpalanen noin vertauskuvallisesti, eli että rikas tuomari ei syö tavallisen kansan tavallista leipää!
Zalabya on sekoitus jauhoja, vettä, yogurttia ja pikahiivaa. Zalabyaa kutsutaan, täällä Arabian Gulf:ssa tai Suomeksi Persianlahdella, myos nimellä Awamat (عوامات).

Zalabya on vähintään yhtä hyvää kuin munkki mutta tuhannesti helpompaa tehdä! Sopii siis meille kärsimättömille. Meillä tehdään näitä melko usein, ja joka kerta ne ovat niin herkullisia, että on mahdotonta olla syömättä kunnes lautaset on putsattu tyhjiksi.

Zalabya

2dl maustamatonta yogurttia
1 kananmuna
5 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä
teelusikan kärjellinen suolaa ja sokeria
(1 tl vaniljasokeria)
teelusikan kärjellinen kuivahiivaa

Öljyä (maissi tai rypsi) keittämiseen

Sekoita ensin kananmuna ja yogurtti, lisää loput aineet ja sekoita voimakkaasti. Yogurtin ja veden pitää olla käden lämpöistä, jotta hiiva tekee tehtävänsä.
Taikinasta tulee löysää, eikä se kohoa kaksinkertaiseksi, mutta anna taikinan seistä noin tunnin liinalla tai kannella peitettynä. Ja sitten eikun paistamaan. Lämmitä ruokaöljy kuumaksi vaikkapa paistinpannulla. Jos öljy höyryää, se on jo liian kuumaa.
Ota soppalautaseen kylmää vettä ja kasta kättä veteen, ota taikinaa nyrkkiin, taikina on löysää, sen kuulukin olla. Pursota nyrkistä luumun kokoisia nokareita öljyyn. Niistä tulee pyöreitä palleroita kuumassa öljyssä. Paista muutama minuutti kummaltakin puolelta, tai kunnes pinnassa hyvä ruskea väri.
Nosta Zalabyat talouspaperille, jotta ylimääräinen rasva imeytyy paperiin ja siitä melkein samantien lautaselle, jossa sokeria, pyöritä sokerissa. Tai nosta pallerot kulhoon ja laita päälle muutama ruokalusikallinen sokerisiirappia (taateli- tai vaahterasiirappia) ja sekoita.

Sahtain, joka on arabiaa ja tarkoittaa hyvää ruokahalua tai terveydeksi.

Todella helppoa ja hei kuka jaksaa vaivata munkkitaikinaa:
Näissä kuvissa tekovaiheita, jotta saat idean miten….

Cooksnaps

Leave a Reply